Hybride Warmtepompen

Als u uw huis wilt verduurzamen kan een warmtepomp een goede optie zijn. Het installeren van een nieuwe warmtepomp is alleen veel werk en niet in elk huis mogelijk zonder te verbouwen. Een hybride warmtepomp kan hier de gulden middenweg zijn! Deze warmtepomp werkt samen met uw bestaande CV ketel maar kan ook tegelijk met een nieuwe cv installatie geïnstalleerd worden. Een hybride warmtepomp kan het gebruik van gas met wel 60% verminderen waardoor u flink bespaart op de gasrekening. Ook kunt u voor een hybride warmtepomp een subsidie ontvangen, gezien u bent met verduurzaming. Hybride systemen bieden een flexibele en efficiënte verwarmingsoplossing, vooral in gebieden waar de buitentemperaturen sterk variëren.

Wat is een hybride warmtepomp?

Zoals de naam al doet vermoeden maakt een hybride warmtepomp gebruik van een hybride warmtesysteem. Dat betekent dat het verwarmen van de woning verdeeld wordt over de CV ketel en de warmtepomp. De CV ketel is verantwoordelijk voor het verwarmen van het tapwater. De warmtepomp zal het grootste deel van het jaar de verwarming voor haar rekening nemen.

Bij koude dagen kan de cv ketel bijspringen of de verwarming zelfs helemaal overnemen. Dit is afhankelijk van het type woning en hoe u de warmtepomp zelf instelt. Afhankelijk van de isolatie van uw woning moet de hybride warmtepomp op andere manieren ingesteld worden. Hier kunt u meer over lezen bij het kopje “Geschikte woningen”.

De meeste hybride warmtepompen maken gebruik van de buitenlucht als energiebron. Hier wordt een zogenaamde buiten unit voor gebruikt. Deze buiten unit haalt energie uit de buitenlucht en begeleid deze via een speciaal koelsysteem naar de leidingen, waardoor u een lekker warm huis krijgt! Andere hybride warmte pompen kunnen gebruik maken van de bodem of het grondwater om warmte op te wekken. Er bestaan ook modellen die bestaan uit slechts één unit. Deze kan zowel binnen als buiten staan.

Zelf moet een hybride warmtepomp worden aangesloten op de stroom gezien het elektriciteit nodig heeft om te werken. Dit is wel aanzienlijk minder elektriciteit dan bijvoorbeeld een volledig elektrische warmtepomp. Een hybride warmtepomp maakt naast elektriciteit ook gebruik van de externe energie om zichzelf draaiende te houden, dit maakt het een energiezuinig apparaat.

Waarom je kiest voor een hybride warmtepomp

Er zijn een aantal redenen om te kiezen voor een hybride warmtepomp. Een van de voornaamste redenen om te kiezen voor een hybride warmtepomp is de wens om de woning te verduurzamen. Met het installeren van een hybride warmtepomp kunt u het gasverbruik met wel 60% verminderen. Dit is goed voor zowel de CO2-uitstoot, als de rekening. Daarnaast wordt het reduceren van CO2-uitstoot gestimuleerd door de Nederlandse overheid. Hier is de Investering Subsidie Duurzame Energie voor bedoeld (ISDE-subsidie). Lees hier meer over

Een reden om specifiek te kiezen voor een hybride warmtepomp, in plaats van een volledig elektrische warmtepomp, is ruimte. Een hybride warmtepomp past in bijna elke woning zonder dat er iets verbouwd hoeft te worden. Bij een volledig elektrische warmtepomp is dit niet het geval, vaak moet hiervoor extra ruimte gecreëerd worden.

Een hybride warmtepomp is daarnaast veilige keuze omdat dit systeem in bijna alle woningen past. De hybride warmtepomp werkt samen met de bestaande cv installatie, waardoor hij zelfs in slecht geïsoleerde huizen, nog steeds rendabel is. Mocht het te koud worden voor de warmtepomp dan neemt de cv het over, waardoor u altijd gegarandeerd bent van warmte. Een hybride warmtepomp is daarom een goede keus voor het verduurzamen van de woning.

In welke woningen kan ik een hybride warmtepomp kwijt?

Een hybride warmtepomp is een erg flexibel apparaat die in bijna alle woningen geïnstalleerd kan worden. Dit is allemaal afhankelijk van de leeftijd van de ketel, de isolatie van het huis en de eventuele plannen voor een warmtenet.

Huizen die gebouwd zijn na 1992 en HR++ glas hebben kunnen kiezen voor een volledig elektrische warmtepomp. Hetzelfde geldt voor huizen die redelijk tot goed geïsoleerd zijn. Hier is een hybride warmtepomp niet noodzakelijk. Dit komt omdat het voor een volledig elektrische warmtepomp noodzakelijk is om voldoende isolatie en eventueel afgiftesystemen te hebben. Anders kan het huis niet volledig worden verwarmd. 

Dit is anders voor minder goed geïsoleerde huizen. Als er sprake is van onvolledige isolatie is een hybride warmtepomp de juiste keus. Het rendement van de hybride warmtepomp zal hoger uitvallen wanneer het huis beter geïsoleerd is. Hetzelfde geldt voor de isolatiesubsidie.

Wanneer uw huis slecht tot niet geïsoleerd is een hybride warmtepomp wel mogelijk maar zal deze niet zo goed lopen als wanneer u uw huis isoleert. Begin daarom eerst met het verbeteren van de isolatie. Op die manier hoeft de ketel niet zo vaak bij te springen waardoor u het gasverbruik laag houdt en de warmtepomp zuinig blijft.

Naast isolatie is ook de staat van de cv ketel van belang als men overweegt om een hybride warmtepomp te installeren. Ketels ouder dan 12 jaar zijn vaak op korte termijn aan vervanging toe. U kunt er voor kiezen om bij de installatie van een nieuwe cv, ook direct een hybride warmtepomp te plaatsen. Op die manier begint u direct met het besparen van gas en hebt u de eerste stappen in het verduurzamen van het huis gezet. Als u niet direct een hybride warmtepomp wilt laten installeren, laat dan in ieder geval een warmtepomp aansluiting monteren op de nieuwe cv. Mocht u van gedachte veranderen of toch willen verduurzamen, dan is de hybride warmtepomp makkelijker te installeren.

Ook als u in de afgelopen 5 jaar een nieuwe cv ketel heeft laten plaatsen is de hybride warmtepomp een optie. Deze kunt u erbij plaatsen. Zowel een cv ketel als een hybride warmtepomp hebben een lange levensduur, waardoor u een goede basis heeft om het huis te verduurzamen en eventueel voor te bereiden als u helemaal van het gas af wil. 

Verduurzaming met een hybride warmtepomp

Met een hybride warmtepomp kunt u verduurzamen. Hoe erg u verduurzaamt met het installeren van een hybride warmtepomp is afhankelijk van het woningtype en de isolatie. Zo zal een warmtepomp duurzamer zijn wanneer uw huis goed geïsoleerd is, en minder duurzaam zijn als deze slecht geïsoleerd is. Dit komt omdat de cv in een slecht geïsoleerd huis vaker bijspringt om te verwarmen. Vanaf een bepaalde tempratuur is dit noodzakelijk omdat de hybride warmtepomp dan niet voldoende warmte kan opwekken. Dit is in de meeste gevallen in te stellen. Hoeveel u bespaart en verduurzaamd is mede afhankelijk van het type woning. Zo zal het warmteverbruik van een tussenwoning anders zijn dan dat van een vrijstaande woning of een twee onder een kap. Raadpleeg de monteur voor meer informatie.

Een hybride warmtepomp werkt uiteraard in combinatie met andere verduurzamende maatregelen. Mocht u zonnepanelen op het dak hebben liggen, en gebruikt u nog niet de volledige capaciteit voor het huishouden, dan kan een deel van de opgewekte energie gebruikt worden om de hybride warmtepomp mee te voeden. De hoeveelheid energie die u kunt omzetten van de zonnepanelen naar de hybride warmtepomp is afhankelijk van instelling van de cv ketel en de warmtepomp.

Een hybride warmtepomp installeren

Voor u een hybride warmtepomp aanschaft is het goed om te weten waar de installatie geplaatst zal worden en of er voorschriften zijn. Bij het installeren van een hybride warmtepomp komt er binnen een warmtewisselaar te hangen. Deze past in een kastje van 30cm bij 30cm bij 60cm en wordt in de buurt van de cv ketel geplaatst.

Gezien de meeste hybride warmtepompen hun energie uit de buitenlucht halen, zal er een zogenaamde “buiten unit” worden geplaatst. Dit is een apparaat wat lijkt op een airco unit, die ervoor zorgt dat de buitenlucht wordt opgenomen zodat het omgezet kan worden in warmte. Een buiten unit kan op allerlei plekken worden geïnstalleerd, maar houdt bij het plaatsen wel rekening met potentiele geluidsoverlast. In de buiten unit zit namelijk een draaiende ventilator die een zoemend geluid maakt. Dit kan vervelend zijn. Lees hier meer over geluidsoverlast.

Er zijn verschillende bedrijven die hybride warmtepompen installeren. Als u zeker wilt weten dat de installatie correct plaatsvindt kunt u het beste opzoek nar bedrijven met de juiste certificering. Voor meer informatie over deze certificaten kunt u terecht bij (https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/duurzaam-verwarmen-en-koelen/checklist-warmtepomp-kopen-en-installeren/). Houdt er rekening mee dat de wachttijden voor het installeren van een hybride warmtepomp flink zijn opgelopen. Deze kunnen tussen de 3 en 6 maanden zijn. Laat u zich vooral niet afschrikken door de lange wachttijd. U kunt deze tijd gebruiken om u goed te oriënteren en eventuele voorbereidingen te treffen.

Wilt u graag meer weten over hybride warmtepompen of heft u nar aanleiding van deze uitleg interesse? Neem dan contact op met ons via 085 106 1850, dan helpen we u graag verder!

Veelgestelde vragen over Hybride Warmtepompen

  • Wat kost een hybride warmtepomp?

    Over het algemeen kost een hybride warmtepomp met buiten unit ongeveer 6000 euro. Hier gaat nog wel subsidie vanaf. Dit komt omdat u met een hybride warmtepomp in aanmerking komt voor een subsidie van de overheid, de zogenaamde ISDE-subsidie. Deze subsidie is bedoeld voor energiebesparende en duurzame maatregelen. Afhankelijk van het type maatregel krijgt u een subsidie toegekend. Voor meer informatie: https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde

  • Wat is een hybride warmtepomp?

    Een hybride warmtepomp is een hybride verwarmingssysteem die samenwerkt met uw cv-ketel. Door de samenwerking tussen de ketel en de kleine warmtepomp verbruikt u minder aardgas en stoot u minder co2 uit.

  • Hoe werkt en hybride warmtepomp?

    Een hybride warmtepomp werkt samen met uw cv om het huis te verwarmen. Door energie te halen uit bijvoorbeeld de buitenlucht, kunt u met een hybride warmtepomp uw woning verwarmen. Deze energie wordt uit de lucht gehaald door middel van een buiten unit. Bij een lage temperatuur springt de cv-ketel bij, waardoor u nooit zonder warmte zit.

  • Wanneer is er sprake van geluidsoverlast bij een hybride warmtepomp?

    In de buiten unit van een hybride warmtepomp zit een draaiende ventilator die een zoemend geluid maakt. Deze kan voor geluidsoverlast zorgen. Op volle toeren kan er 55 decibel geluid ontstaan, dit is vergelijkbaar met een koffiemachine. Sinds 1 april 2021 gelden de volgende eisen:

    • Tussen 19:00 en 07:00 mag de warmtepomp maximaal 40 decibel geluid produceren.
    • Tussen 07:00 en 19:00 mag dit maximaal 45 decibel zijn.
    • Voor appartementen wordt het geluid in ramen van de buren gemeten, niet op de erfgrens zoals bij andere woningen.
    • Geldig voor warmtepompen geïnstalleerd vanaf 1 april 2021
  • Wanneer een hybride warmtepomp?

    Vanaf 2026 moet elke cv-ketel worden vervangen door een (hybride) warmtepomp als u het verwarmingssysteem gaat vervangen. Hybride warmtepompen passen in bijna elke woning dus is het slim om bij uw volgende installatie alvast na te denken over een (hybride) warmtepomp.

De gegevens op warmtepomp-monteurs.nl zijn met zorg samengesteld op basis van publiek beschikbare bronnen, ten behoeve van de consument die op zoek is naar een vakspecialist.
Indien uw bedrijfsgegevens incorrect zijn, of u de bedrijfsgegevens niet weergegeven wil hebben op warmtepomp-monteurs.nl, klikt u dan hier.