Subsidies voor het plaatsen van warmtepompen in 2025
De Nederlandse overheid stimuleert de aanschaf van warmtepompen actief om de energietransitie te versnellen en de CO₂-uitstoot te verminderen. Dit gebeurt onder andere via de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE). Voor 2025 is er €550 miljoen beschikbaar voor deze regeling.

ISDE-subsidie voor warmtepompen
De ISDE-subsidie is bedoeld voor zowel particuliere woningeigenaren als zakelijke gebruikers.
Voor wie is deze subsidie bedoelt?
Zowel voor particuliere woningeigenaren als woningcorporaties en zakelijke gebruikers (bedrijven, VvE's, etc.)
Voor welke warmtepompen?
Subsidie is beschikbaar voor diverse typen warmtepompen, waaronder hybride warmtepompen, volledig elektrische warmtepompen (lucht-water, bodem-water), absorptiewarmtepompen en ook combinaties van warmtepomp en zonneboiler
Belangrijke voorwaarden
- De warmtepomp moet nieuw zijn en geïnstalleerd worden in een bestaande woning (bij nieuwbouw gelden andere regelingen).
- De installatie moet worden uitgevoerd door een erkend en gecertificeerd installatiebedrijf. Zelf installeren komt niet in aanmerking voor subsidie.
- De subsidie moet worden aangevraagd binnen 24 maanden na installatie van de warmtepomp.
- Vanaf 2024 geldt: het subsidiebedrag is hoger als de warmtepomp wordt gecombineerd met minimaal één andere isolatiemaatregel (bijv. spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, HR++ glas).
Hoe vraag je de ISDE-subsidie aan?
De aanvraag verloopt online via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Benodigde documenten zijn onder andere de factuur van de warmtepomp, het installatiebewijs en de meldcode van de warmtepomp (te vinden op de meldcodelijst warmtepompen van de RVO)
Als de warmtepomp niet op de meldcodelijst staat, kan alsnog subsidie worden aangevraagd door de product-beschrijving en technische documentatie mee te sturen.
Andere mogelijke financiële voordelen
Energie-bespaar lening
Een aantrekkelijke lening met lage rente voor duurzame investeringen in je woning, waaronder warmtepompen. Deze lening wordt aangeboden door het Nationaal Warmtefonds.
Duurzaamheidslening gemeente
Sommige gemeenten bieden aanvullende leningen of subsidies aan voor duurzame maatregelen. Informeer bij jouw gemeente naar de mogelijkheden.
Verlaagd btw-tarief
Voor arbeidskosten bij isolatie van woningen ouder dan twee jaar geldt een verlaagd btw-tarief van 9%.
Actuele informatie
Voor de meest actuele informatie over subsidies en regelingen is het raadzaam om de website van de RVO (https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde) en je gemeente te raadplegen. Een gecertificeerd installateur kan je ook vaak adviseren over de subsidiemogelijkheden voor jouw specifieke situatie.